Hiab Suomi ja Technion kehittivät yhteistyössä uuden modulaarisen tienhoitokaluston ohjausjärjestelmän

HIAB, Cargotec

Cargotec-konserniin kuuluva Hiab on tieliikenteen kuormankäsittelyratkaisujen maailmanlaajuinen markkinajohtaja ja yksi Technionin avainasiakkaista. Hiab auttaa asiakkaitaan parantamaan tehokkuutta ja tuottavuutta asiakaslähtöisten ratkaisujen kautta. Monipuoliset palvelut varmistavat laitteiden turvallisen toiminnan koko niiden pitkän eliniän ajan.

 

Modulaarisilla ratkaisuilla joustavaan lopputulokseen 

Technion ja Hiab ovat kehittäneet yhteistyössä modulaarisen tienhoitokaluston ohjausjärjestelmän. Tienhoitoauton ohjausjärjestelmässä on aiemmin ollut jokaisella toimilaitteella oma hallintalaitteensa, mikä teki hytistä ahtaan ja kuljettajan työskentelystä hankalaa. Technion ratkaisi ongelman kehittämällä uuden järjestelmän, joka keskittää toimilaitteiden ohjauksen ja tekee kuljettajan työskentelystä tehokkaampaa ja helpompaa.

Uudessa järjestelmässä tienhoitoauton toimilaitteita voidaan ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä joustavasti graafisen käyttöliittymän avulla, esimerkiksi kesällä joystickilla ohjataan pesuria ja talvella etuauraa. Järjestelmän asetuksissa voidaan helposti määrittää, mitkä näppäimistön ja joystickin painikkeet ohjaavat kyseistä tienhoitoauton laitetta tai laitteen osaa. Järjestelmän modulaarisuus mahdollistaa myös tienhoitoauton lisäominaisuuksien jälkiasennuksen.

 

Ratkaisumalli ja toteutuksen edut  

Järjestelmä toteutettiin TEC132-moduuleilla, joilla saavutettiin kustannustehokas ratkaisu perusjärjestelmille ja mahdollistettiin monipuolisten laitekonfiguraatioiden toteuttaminen tarvittaessa. TEC132 on hyväksytty UNECE R 10.4 -säännöstön mukaisesti tieliikennekäyttöön, joten se täyttää asiakkaan sovelluksen asettamat vaatimukset. Graafinen kosketusnäyttö mahdollistaa kuljettajaa opastavien toimintojen havainnollistamisen selkeästi ja tekee järjestelmästä erittäin helppokäyttöisen. Järjestelmän moduulit kommunikoivat keskenään käyttäen CANopen-protokollaa. Järjestelmään on toteutettu myös J1939-protokolla, jolla kommunikoidaan alustajärjestelmän kanssa.

Tienhoitoautonohjausjärjestelmän rakenne

 

Tienhoitoauton  alustajärjestelmä

Järjestelmän toiminnot: Multilift vaihtolavalaitteiden, aurojen ja muiden hydraulisten lisälaitteiden ja -toimintojen ohjaus. Työ- ja varoitusvalojen ohjaus. Ohjaamon merkki- ja varoitusvalojen ja äänien ohjaus. Lisäksi huomattava määrä ohjelmoitavia lisätoimintoja.

 

Viimeisimmät artikkelit

xCrane PRO – Edistynein kuormaimenohjausjärjestelmämme

xCrane PRO on jo jonkin aikaa ollut metsäjärjestelmiemme lippulaiva. Älykäs kärkiohjaus ja kestävät komponentit mahdollistavat vertaansa vailla olevan kuormaimenohjausjärjestelmän ammattikäyttöön. Jär… Lue lisää

Messuvuosi 2024

Olemme tänä vuonna tuttuun tapaan mukana oman alamme johtavilla ammattimessuilla. Messuilla pääset tutustumaan viimeisimpiin ratkaisuihimme sekä inspiroitumaan mielenkiintoisista teknologioista. Messu… Lue lisää

Kuluneen vuoden kohokohdat

Vuosi 2023 oli täynnä tapahtumia ja olemme yhdessä sidosryhmiemme kanssa saavuttaneet paljon hienoja asioita. Päätimme listata näitä kohokohtia ja kerrata vuoden 2023 aikaansaannoksia ennen kuin siirr… Lue lisää