Kronos ja Technion kehittivät yhteistyössa älykkään kuormaimen ohjausjärjestelmän, joka liittyy traktorin omaan ohjausväylään

Wikar Oy Ab

Wikar Oy Ab, paremmin tunnettu tuotenimeltään Kronos, sijaitsee Kruunupyyssä, Suomen länsirannikolla 450 kilometriä Helsingistä pohjoiseen.Yritys on perustettu vuonna 1914 ja on siitä lähtien valmistanut ja kehitänyt koneita sekä maa- että metsätalouden käyttöön. Kronos-hevosäkeiden sarjavalmistus alkoi jo vuonna 1920 ja vuonna 1937 tuotiin markkinoille ensimmäinen traktorivetoinen äes. Kronos-äkeillä on nykyään tuhansia tyytyväisiä asiakkaita on lukuisissa maissa. Vuodesta 1979 yritys on erikoistunut myös metsäkuormainten ja -vaunujen, harvesteriyksiköiden sekä traktorin oheislaitteiden valmistukseen ja kehittämiseen eri maiden vaihteleviin olosuhteisiin.

 

Kronoksen metsäperävaunut
Kronoksen metsäperävaunujen kantavuudet vaihtelevat 10 tonnista jopa 15 tonniin. Kaikki mallit ovat saatavana myös vetävinä.Kronoksen metsävaunut on suunniteltu ja valmistettu samalla periaatteella kuin muutkin Kronoksen tuotteet: mahdollisimman laadukkaiksi ja pitkäikäisiksi. Tästä kertoo myös se, että Kronos-metsäkärryt pitävät hyvin arvonsa ja ovat haluttuja myös käytettyinä.

Kuva 1: Kronoksen metsäperävaunut ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä

 

xCrane on Technionin kehittämä ratkaisu kuormainten ohjaamiseen

Technionin xCrane järjestelmä on avaimet käteen -ratkaisu kuormainten sähköiseen ohjaukseen. Sen hyödyt kuljettajille olivat linjassa Kronoksen omien järjestelmävaatimusten kanssa, joka edesauttoi yhteistyöprojektin alkua. xCranen ehdottomat hyödyt käyttäjälleen ovat järjestelmän helppokäyttöisyys ja työn tehokkuus.Se tarjoaa vasteajoiltaan nopean ja tarkan ohjauksen käyttäjälleen ja jokainen kuljettaja voi säätää järjestelmän itselleen sopivaksi ja tallettaa asetukset. xCranen yksinkertainen käyttöliittymä on helppo oppia ja sujuva käyttää. xCrane mahdollistaa matalat elinkaarikustannukset käyttäjilleen. Huoltokatkot pysyvät lyhyinä ohjeistavan itsediagnostiikan ansiosta ja xCrane on yhteensopiva monien joystickien kanssa, joten loppukäyttäjä voi valita kustannustasoltaan sopivia komponentteja järjestelmäänsä. xCrane ohjaa myös erilaiset hydraulikkakomponentit käyttäjämieltymyksen mukaisesti. Järjestelmäpäivitykset onnistuvat kätevästi USB-muistitikulla vaikka kenttäolosuhteissa.

 

xCrane ohjausjärjestelmä mukautui Kronoksen järjestelmävaatimuksiin

Technionin xCrane ohjausjärjestelmä on toteutettu yhteensopivaksi kaikkiin traktori- ja kärryalustaisiin kuormaimiin hydrauliikkaratkaisusta riippumatta. Tämä takasi Kronokselle sen, että he voivat vapaasti hyödyntää xCrane järjestelmää tuotantolinjallaan ilman, että heidän tarvitsee kantaa huolta sähköisen ohjauksen yhteensopivuudesta hydrauliikkajärjestelmään. Käytettävän hydrauliikkaratkaisun tiedot ainoastaan syötetään xCrane järjestelmään ja xCrane mukautuu ympäristöönsä automaattisesti. xCrane mukautuu myös järjestelmän muihin antureihin ja toimilaitteisiin vaivatta, kuten istuin- tai ovikytkimiin, työvalojen ohjaukseen, öljyn lämpötilan mittaukseen, rajakytkintietoihin puomin asennosta jne.
xCrane soveltuu uusiin kuormainasennuksiin tuotantolinjalla, mutta loppukäyttäjä voi myös päivittää olemassa olevan kuormaimen.Tämä mahdollistaa esimerkiksi käytettyjen kärryjen päivityksen huollon yhteydessä nykyaikaiseen ja suorituskykyiseen xCrane järjestelmään.

 

xCrane liittyy traktorin omaan ohjausjärjestelmään

Erityisesti kärrysovelluksessa on tarpeellista hyödyntää xCranen kyvykkyyttä liittyä osaksi traktorin omaa ohjausjärjestelmää. Kommunikointi tapahtuu CAN J1939 liitynnän kautta johon xCranessa on luontainen tuki ja liityntärajapinta. Esimerkiksi kärryn veto kytkeytyy automaattisesti päälle ja pois huomioiden traktorin järjestelmästä saatavan suuntatiedon. Traktorin nopeustietoa hyödynnetään kärryn vedon automaattisessa poiskytkennässä nopeuden kasvaessa riittävästi. Traktorin ohjaus joystickillä ja akselilukon automaattinen kytkentä on myös toteutettu J1939 väylän kautta.

 

Järjestelmän rakenne kärryasenteisessa kuormaimessa

Kronoksen metsäperävaunuun asennetun kuormaimen tapauksessa xCrane-järjestelmän komponentit hajautuvat traktorin hyttiin ja vaunun hydraulikkaosaan. Slave-ohjain kerää hytissä joystickien ohjauskomennot ja välittää ne CAN väylän välityksellä kärryn master-ohjaimelle, joka ohjaa hydrauliikkaa. Kuljettajan näyttöyksikkö ja traktorin oma ohjausjärjestelmä on myös CAN väylän välityksellä yhteydessä ohjainmoduleihin. Ohjainmodulit keräävät lisäksi tietoa erilaisilta rajakytkimiltä ja antureilta joita on sijoitettu sekä vetotraktoriin että kärrynosturiin ja muokkaavat ohjaustoimintoja tilatietojen mukaisesti.

Kuva 2: Järjestelmän arkkitehtuuri Kronoksen kärryasenteisessa kuormaimessa

 

Järjestelmän arkkitehtuuri on tässä tapauksessa  asiakaskohtainen ja xCraneen on Kronoksen vaatimusten perusteella tehty kevyttä räätälöintiä. Hedelmällisen yhteistyön tuloksena vaadittavat lisäominaisuudet pystyttiin onnistuneesti kehittämään ja nyt uudet Kronoksen kuormaimet ja metsäperävaunut ovat valmiina markkinoilla tarjoamassa käyttäjilleen tehokkaita työtunteja ja hyvää käyttäjäkokemusta!

Viimeisimmät artikkelit

xCrane PRO – Edistynein kuormaimenohjausjärjestelmämme

xCrane PRO on jo jonkin aikaa ollut metsäjärjestelmiemme lippulaiva. Älykäs kärkiohjaus ja kestävät komponentit mahdollistavat vertaansa vailla olevan kuormaimenohjausjärjestelmän ammattikäyttöön. Jär… Lue lisää

Messuvuosi 2024

Olemme tänä vuonna tuttuun tapaan mukana oman alamme johtavilla ammattimessuilla. Messuilla pääset tutustumaan viimeisimpiin ratkaisuihimme sekä inspiroitumaan mielenkiintoisista teknologioista. Messu… Lue lisää

Kuluneen vuoden kohokohdat

Vuosi 2023 oli täynnä tapahtumia ja olemme yhdessä sidosryhmiemme kanssa saavuttaneet paljon hienoja asioita. Päätimme listata näitä kohokohtia ja kerrata vuoden 2023 aikaansaannoksia ennen kuin siirr… Lue lisää